Ovo je zadnji recept za kruh koji ćemo ikada trebati. Pronašla ga je naša Ana, autorica bloga Paleo hedonizam, a uhodala Maja koja me uputila u sve detalje izrade jer moj prvi pokušaj nije slavno završio. Naime, bitno je nabaviti sirovu (zelenkastu) heljdu koja na sebi ima žive bakterije potrebne za lakto-fermentaciju.

Izvor: https://www.nutriplanet.org/2016/03/fermented-buckwheat-bread-2/

Sprema: Marina

Sastojci:

[checklist]

 • 500 g sirove heljde u zrnu
 • 200-250 ml filtrirane vode
 • 1 žlica prirodne morske soli

[/checklist]

Upute:

[checklist]

 • Namakanje heljde
  Staviti 500 grama heljde u veću staklenu zdjelu i preliti s dosta vode (heljda puno nabubri). Važno je koristiti sirovu heljde čija su zrna zelenkaste boje (Dm, Garden, ponekad Lidl). Ostaviti najmanje 6 sati, a najviše 12-ak (recimo preko noći).
 • Priprema smjese za kruh
  Procijediti heljdu kroz veće cjedilo i dobro isprati (da kruh ne bude gorkast). Vratiti heljdu u zdjelu, dodati 200-250 ml vode i 1 žlicu soli. Skašiti sa štapnim mikserom (nije problem ako ostanu komadići).
 • Fermentiranje smjese za kruh
  Zdjelu prekriti sa krpom i staviti na dovoljno toplo mjesto. To može biti dehidrator upaljen na 45 stupnjeva, topli radijator zimi, balkon ljeti, pećnica na najnižoj temperaturi ili zatvoreni prijenosni frižider sa vodom ugrijanom na 45 stupnjeva. Ostaviti najmanje 8 sati, a najviše 24 (što duže stoji, kruh će biti kiseliji).
 • Pečenje kruha
  Smjesu izliti u kalup za kruh obložen s papirom za pečenje i peći 1 sat na 175 stupnjeva (s upaljenim grijačima sa svih strana). Staviti ga u prethodno ugrijanu pećnicu da smjesa ne bude duže vremena na hladnom.
 • Čuvanje kruha
  Nakon vađenja iz pećnice, kruh odmah izvaditi iz kalupa pomoću papira za pečenje, maknuti papir i umotati ga u čistu krpu. Može se rezati čim se dovoljno ohladi. Na sobnoj temperaturi može stajati i po pet dana. Za duže čuvanje, najbolje odmah narezati na fete željene debljine i zamrznuti u vrećicama sa zatvaračem količinu za 2-3 dana. U žurbi se mogu tostirati smrznute fete, a najbolje večer prije jela prebaciti vrećicu sa smrznutim kruhom u frižider.

[/checklist]

Napomene:

 • Nakon vađenja iz pećnice, kruh odmah izvaditi iz kalupa pomoću papira za pečenje, maknuti papir i umotati ga u čistu krpu. Može se rezati čim se dovoljno ohladi.
 • Na sobnoj temperaturi može stajati i po pet dana. Za duže čuvanje, najbolje odmah narezati na fete željene debljine i zamrznuti u vrećicama sa zatvaračem količinu za 2-3 dana. U žurbi se mogu tostirati smrznute fete kruha, a najbolje večer prije jela prebaciti vrećicu sa smrznutim kruhom u frižider.
 • Ove količine su dovoljne za jednu štucu kruha. Praktičnije je odjednom napraviti onoliko štruca koliko trebate recimo za mjesec dana jer tako manje suđa perete.